Forskning: För mycket makt kan skada hjärnan

Publicerat: oktober 28, 2017 | Sparat under: Aktuella frågor

Vad gör makt med våra hjärnor? Det har forskare inom ledarskapspsykologi och neurologi tittat närmare på och hittat ett förbluffande resultat.

 

Psykologiprofessor Dacher Keltner lanserade begreppet maktparadoxen – som Chef tidigare skrivit om. Där kom han fram till att vassa armbågar och hänsynslöshet inte lönar sig för att nå makt är positioner. I stället skriver han i boken ”The power paradox” att det snarare är positiva beteenden hos människor som ger inflytande genom att man skapat sig lojala sociala nätverk. Det här får Keltner, professor vid University of California i Berkeley, stöd av genom att studera det senaste decenniets ledarskapsforskning.

Dessutom menar Dacher Keltner i sin bok att människor med makt agerar som de fått hjärnskador.

Nu bekräftas det här ytterligare i neurologiska studier. Det är Neurologen Sukhvinder Obhi vid McMaster University i Ontario som har med hjälp av en hjärnskanner sett att makt skadar en specifik neurologisk process som är viktig för empati, alltså vår förmåga att läsa vad andra människor tänker.

Alltså kan en mer agil organisation – där chefer tvingas lita mer på medarbetarna– vara nyttigare. I alla fall för den som sitter allra högst upp med mycket makt.
Tidningen Chef oktober 2017

Kommentera

Skriv en kommentar