Sveriges chefer mår dåligt

Publicerat: januari 13, 2014 | Sparat under: Aktuella frågor,Ledarskap

Fem av tio chefer har varit deprimerade någon gång under de senaste fem åren. Tre av fyra har haft sömnstörningar och över hälften har upplevt ohanterlig stress. Värst är det för dem som upplever att de inte har tillräckligt mandat, visar Chefs och Novus undersökning.

Varningssignaler

Följande symtom ska du vara akt­sam på. De kan vara tecken på att du riskerar att drabbas av utmattnings­depression:

– Retlig.
-?Känslomässigt labil.
-?Virrig eller glömsk.
-?Allt för impulsiv i dina beslut.
-?Oförklarlig värk.
-?Sömnproblem (svårt att somna eller vaknar ofta).
-?Tuggar käkar eller gnisslar tänder under natten.

Svaren har upprepats om och om igen när Chef arbetat med denna artikel om chefers psykiska hälsa:

”Ja, det är jättevanligt.”

”Nej! De vill absolut inte prata om det offentligt.”

Vi har ringt till coacher, psykologer, chefsnätverk och författare och försökt få någon chef att prata om sin mentala hälsa.

Bilden är entydig. Många chefer mår psykiskt dåligt. Men de vill inte till något pris berätta om det för andra. Det är inte ovanligt att man är rädd att blotta sig, förlora sitt anseende. Chef och Novus har frågat 506 chefer om vilka psykiska besvär de har upplevt de senaste fem åren.

Hela 74 procent har haft sömnstörningar. 61 procent har upplevt stress som känns ohanterlig. 51 procent har varit deprimerade eller nedstämda.

”Jag är inte förvånad över siffrorna. Det finns forskning som tyder på att chefer har en pressad tillvaro i dag”, säger psykologen Ulla Risling, som arbetat som handledare och terapeut för chefer sedan 1980.

Genom åren har hon träffat många chefer med depression eller som har upplevt stressen i jobbet som ohanterlig. Hon har också sett ett mönster.

”Många har känt sig ensamma. De har ofta haft stora krav på sig själva. De har jobbat för mycket, och slutat ta hand som sig själva och sina relationer.”

En stor riskfaktor för chefers psykiska hälsa är upplevelsen av otillräckligt mandat. Det visar Chefs och Novus undersökning. Den här typen av chefer är överrepresenterade i nästan alla kategorier av psykiska besvär. Chefer som upplever att de har svagt mandat sover sämre, upplever oftare stress som känns ohanterlig, drabbas i högre grad av utbrändhet, sömnstörningar, depression eller nedstämdhet.

I tidningen Chef kan du läsa hela artikeln.

Kommentera

Skriv en kommentar