Allt fler maskar på jobbet

Publicerat: april 16, 2013 | Sparat under: Aktuella frågor,Ledarskap

I en artikel i Dagens Industri den 16 april 2013 refereras till en doktorsavhandling av socionom Roland Paulsen vid Uppsala universitet som redovisar  att allt fler maskar på jobbet:

Lundgren / Scanpix

Meningslösa arbetsuppgifter och ovilja till att bidra är skäl som gör att anställda maskar på jobbet, enligt ny doktorsavhandling, skriver Dagens Nyheter.

Sociologen Roland Paulsen vid Uppsala universitet har intervjuat ett 40-tal personer som bara ägnar hälften av sin arbetstid åt att faktiskt arbeta.

Han har upptäckt att det bland annat beror på känslor av meningslöshet, hämndbegär riktat mot chefen och protest – en ovilja till att bidra till ett samhällssystem man känner sig utnyttjad av.

”Arbete antas i dag vara det som ska fylla våra liv med mening och gemenskap, men arbetsplatsen har alltid varit en arena för frustationer, för makt och motstånd. Internationella enkätmätningar har visat att kring två timmar per dag och anställd går till tomt arbete”, säger Roland Paulsen till Dagens Nyheter.

Roland Paulsen har också kommit fram till att tomt arbete kan uppstå mot den anställdes vilja. Ett exempel är den tyske tjänsteman som förra året talade om för sina kollegor att han inte utfört något arbete på jobbet sedan 1998. Anledningen var att avdelningen han arbetade på hade växt så snabbt att han hade blivit överflödig, skriver Dagens Nyheter.

di.sedise@di.se

Om det verkligen förhåller sig så som doktorsavhandlingen gör gällande  har vi anledning att vara bekymrade av hur det ser ut i våra företag. Vad säger det om ledarskapet och kreativiteten och produktiviteten i våra företag. Det talas mycket om behovet av att skapa tillväxt bl a med innovationer och nytänkande via etablering av nya företag. Men samtidigt kan vi också känna lättad. Därför att det går snabbare och är betydligt säkrare att skapa tillväxt i de befintliga företagen än att starta nya. Bara vi fick ordningen på ledarskapet så att personalen blev motiverad och kunde få utlopp för sin kreativitet och skaparkraft och att den överkapacitet man idag inte utnyttjar men bekostar på personalsidan blir produktiv. Det naturliga första steget borde då vara att undersöka vad det beror på att det ser ut så som det förefaller vara på ledarskapsfronten. Ett nytt ämne för en doktorsavhandling?

Kommentera

Skriv en kommentar