Vi är vår egen chef

Publicerat: maj 17, 2011 | Sparat under: Ledarskap

Vi är vår egen chef är rubriken på en mycket läsvärd artikel av Katarina Butovitsch i DI den 16 maj 2011. Artikeln har underrubriken:

”Hos Fresh arbetar alla anställda i grupper utan chefer”

och ingressen:

”På ventilationsföretaget Fresh i småländska Gemla är medarbetarna organiserade i självstyrande grupper som har hela det operativa ansvaret i företaget. Det finns inga chefer i grupperna”.

Man kan inte annat än att bli imponerad av VD:n Mats Birgerssons ledarskap. Samtidigt tycker jag att man inte skall ta artikelns rubrik bokstavligt. Mats Birgersson har på intet sätt abdikerat från sin ledaruppgift.  Eftersom det yttersta ansvaret inte kan delegeras bort till någon annan är han ju alltjämt ansvarig och ingriper säker om något går fel eller någon behöver råd eller stöd. På det sätt han har byggt upp sin organisation visar han både personlig mognad och insikt hur man skall umgås med sina medarbetare. ”Jag förstår helhetsbilden” säger en engagerad medarbetare i artikeln. Även om ordet förtroende inte nämns i artikeln är det det ömsesidiga förtroendet mellan ledningen och medarbetarna som genomsyrar arbetssättet och kulturen i företaget. Har ledaren förtroende för sina medarbetare får han också det mod han behöver för att våga delegera både befogenheter och ansvar. Där tror jag vi har nyckeln till Mats Birgerssons ”mänskliga” och rika ledarskap som lett till en ”självgående” organisation.

Länk till mer läsning: ”Det du vill men inte vågar. Läsebok för anställd och och chef” där jag berättar om egna praktiska erfarenheter om det mänskliga och rika ledarskapet som leder till engagerade och motiverade medarbetare och självgående organisationer.

Kommentera

Skriv en kommentar